Vlaams-Brabant

Fietsroutes Vlaams-Brabant

Inleiding

De hoofdstad van Vlaams Brabant werd Leuven, een stad die rijk is aan geschiedenis en rijk aan terrassen. Het is een echte universiteitsstad en is zeer fietsvriendelijk.

Een mooie plaats om te bezoeken is het Dijleland waar het landschap glooit - het vlakke Vlaanderen waar Jacques Brei over zong bevindt zich duidelijk ergens anders - , waar riviertjes zoals de Dijle, de IJse, de Lane, de Nethen, de Vaalbeek en de Voer door het dal stromen. Dit is een land met mooie boerendorpen die tegen de flanken van de heuvels zijn gebouwd.

Als een gordel ligt rond Brussel een gebied met bossen, tuinen, parken, kastelen en groene landschappen: de Groene Gordel. Te midden van al het groen liggen mooie dorpjes verscholen, zoals het eeuwenoude bedevaartsoord Halle. In het Zoniënwoud kun je eindeloos wandelen, in het Pajottenland, waar Bruegel zijn inspiratie vond, is het unieke ruiterroutenetwerk een belevenis voor ruiter en paard

De Regio's


Overnachten

U wenst te overnachten in fietsvriendelijke logies ? Op onze site vindt u een uitgebreide keuze:
Fietsvriendelijke Logies.
 

Brabantse Kouters

Het noordwestelijke deel van de Groene Gordel schittert onder de benaming 'Brabantse Kouters'. Het landschap is zeer rijk en gevarieerd. Heel wat bronnen ontspringen in deze uitloper van de Brabantse leemstreek, die zich uitstrekt van de Schelde in het westen tot aan de Maas in het oosten. Beekjes en rivieren kronkelen zich doorheen de valleien. Het reliëf met zijn behoorlijke hoogteverschillen doet vaak denken aan het naburige Pajottenland. Hier regeren nog steeds land- en tuinbouw. Getuigen hiervan zijn de vele mooie en grote hoeves en de weidse weilanden en akkers. Heel wat historische families en instellingen drukten hun stempel op de Brabantse Kouters. Er waren de Berthouts, de heren van Grimbergen en de heren van Asse. De abdijen van Grimbergen, van het nabijgelegen Affligem en zelfs de Gentse Sint-Baafsabdij bezaten hier grote landerijen.

Dijleland

Het Dijleland is groen en dat is al eeuwenlang zo. Vandaag is het een wandel- en fietsgebied voor heel wat toeristen. Het Dijleland telt prachtige wandelingen, een droom op de grens van de Europese hoofdstad. Het zuiden is bekend om zijn holle wegen. Het Dijleland is ook een historisch gebied. Kerken in Maasromaanse en Schelderomaanse stijl bijvoorbeeld komen in de streek voor. De Maasromaanse kerken van de Voervallei behoren tot de mooiste van het land.

Hageland

Het heuvelachtige Hageland ligt in het Noordoosten van Vlaams-Brabant. De hoofdstad van het Hageland is natuurlijk de historische studentenstad Leuven, hier vind je tal van historische gebouwen, de pronkstukken zijn o.a. het Stadhuis en het Groot Begijnhof. De grootste toog van België vind je natuurlijk op de Oude Markt, Je vindt er tal van cafeetjes naar ieders smaak, en in Augustus wordt dit plein omgedoopt tot een openlucht festival, nl. Marktrock.

Je kan de kunststadjes Aarschot, Diest, Tienen en Zoutleeuw linken of de Hagelandse heuvelstreek verkennnen of fietsen van fruitboomgaarden naar wijngaarden. Een korte route of een stevige dagtocht: het kan voortaan allemaal! Bovendien kan je naadloos de provinciegrenzen met Antwerpen en Limburg overschrijden om daar verder op ontdekkingstocht te gaan. Overigens is het Hageland een streek om van te smullen: onderweg kan je uitblazen op één van de vele charmante terrasjes en genieten van een Hagelands wijntje of een Hoegaardse Witte. Ook de plaatselijke gastronomie is niet te versmaden.

Pajottenland

Ten Zuid-Westen van Brussel, hoofdstad van Europa en Vlaanderen, strekt zich in Vlaams-Brabant, tussen Zenne en Dender, de welvende, vruchtbare landbouwstreek uit met als naam Pajottenland. Het grenst aan Aalst (met zijn carnaval), Edingen (met zijn kasteel en park), Geraardsbergen (met zijn muur), Halle (met haar Basiliek en eveneens een carnaval,en de locatie voor de politie serie Witse) en Ninove (met de Abdijkerk en ook een carnaval).