West-Vlaanderen - De Panne

Operatie Dynamo (85 km)

Inleiding

Operatie Dynamo 'The Miracle of Dunkirk'zoals de Britten het noemen. Zoals bekend viel het Duitse leger op 10 mei 1940 Nederland, België, Luxemburg en Frankrijk binnen.

De zgn Operatie "Fall Gelb". Gedurende die veldtocht werden de Geallieerde troepen teruggedrongen in de richting van de Kanaalkust. De Britten beseften als eersten dat evacuatie de enige oplossing was. Het bevel van Hitler om zijn tanks drie dagen (24-26 mei) te doen stoppen op een ogenblik dat Duinkerke voor het grijpen lag, heeft ongewild bijgedragen tot het succes van Operatie Dynamo. Waarom het bevel tot stoppen werd gegeven heeft men nooit begrepen.
Deze route neemt je mee langs de plaatsen waar de ontscheping van al die manschappen plaatsvond. 339.226 militairen werden geëvacueerd, van wie 139.911 Fransen en 163 Belgen.
Vanwaar komt de naam van deze gewaagde operatie? De organisatie ervan werd ondergebracht in een bomvrije schuilplaats diep in de krijtrotsen onder Dover Castle. Op een locatie waar tijdens WOI een elektrische generator (dynamo!) zorgde voor licht in de duisternis.

Startplaats

Adinkerke (De Panne)

Beoordeel Fietsroute

Fietsroutes Zoeken

Tips