Vlaams-Brabant - Meise

Gordelroute (100 km)

Inleiding

Vlaams-Brabant herbergt verrassend veel prachtige stukjes natuur. Zo dicht bij de hoofdstad en toch zo groen, vormen ze elk jaar het decor voor hét fiets- en wandelfeest van Vlaanderen.

Het begon op 27 september 1981 in Sint-Genesius-Rode. Toen nam een groep Vlamingen het initiatief om het Vlaamse karakter van de rand rond Brussel en de faciliteitengemeenten in het bijzonder, in de kijker te plaatsen.

Met een fietstocht en een wandeling waaraan 1.302 moedigen deelnamen. En het initiatief groeide.

27 jaar later is Dé Gordel het grootste Vlaams familiaal, sportief en muzikaal feest.

We vertrekken aan de plantentuin in Meise. Het eerste stukje is leuk door landelijk gebied in Grimbergen en Meise. Dan komen we in Vilvoorde en slaagt het om naar "saai" en "niet mooi". Dit blijft zo tot net na Zaventem.

Na Zaventem wordt het terug meer landelijk en nog verder komen we achtereenvolgens aan enkele mooie fiets-stukjes in het park van Tervuren en het Zoniënwoud.

Daarna komt het zwaarste stuk van de tocht: vanaf Overijsse tot Dilbeek zitten we namelijk in het Pajottenland, met zijn stevige hellingen. Vooral in Alsemberg gaat het steil omhoog. Ook hier in dit stukje Pajottenland is het genieten van het glooiende landschap. Tussen Dilbeek en Wemmel komt de stad weer dichterbij, maar blijft het toch nog de moeite.

Startplaats

Plantentuin Meise

Reviews

Fietsroutes Zoeken

Foto

Kaart

Het Weer


Download GPX