Oost-Vlaanderen - Mater

Fietsroute Mater2 (20 km)

Inleiding

Mater lag op de Romeinse heerweg van Kortrijk naar Aalst. De vondst van Romeinse munten wijst er op dat hier reeds ten tijde van de Romeinen georganiseerde bewoning was.

Administratief gezien behoorde Mater in de Middeleeuwen tot het graafschap Vlaanderen. Reeds in de 13 de eeuw maakte Mater deel uit van de bezittingen van het invloedrijke geslacht van Gavere. Onder Frans bewind werd Mater ingedeeld bij het departement van de Schelde. Bij de vorming van Belgiƫ valt het in de provincie Oost-Vlaanderen, arrondissement Oudenaarde. In 1971 werd het na de fusie een deelgemeente van Oudenaarde.

Mater is 1318 ha groot en daarmee de grootste deelgemeente van Oudenaarde en telt ongeveer 2100 inwoners.

Op kerkelijk gebied werd Mater achtereenvolgens ingedeeld bij het bisdom Kamerijk, vanaf 1559 bij het bisdom Mechelen en vanaf 1801 onder Gent.

Het klooster der hospitaalzusters van Oudenaarde had grote invloed op het bestuur van Mater. Het had onder andere het benoemingsrecht van de meier en van de leden van de schepenbank. Het patronaatsrecht over de parochiekerk, gewijd aan Sint-Martinus, werd uitgeoefend door de Sint-Pietersabdij van Gent.

Met dank aan Dries Bruyneel voor deze fietsroutes.

Startplaats

Mater

Reviews

Fietsroutes Zoeken

Foto

Kaart

Het Weer